Werken in Coronatijd gastblog #1

We werken nu 7 maanden thuis. Door deze crisis zijn we genoodzaakt ons dagelijkse leven anders vorm te geven. Zo min mogelijk menselijk contact en o.a. thuiswerken. Misschien ben je een collega en heb je inmiddels je draai gevonden tijdens het thuis werken of misschien vind je het juist leuk. Het kan ook zo zijn dat je het constant thuis werken eigenlijk niet zo fijn vind, net als ik. 

Mijn ervaring 
Ik heb aan het begin van de coronacrisis de situatie rondom de maatregelen en het thuis werken voor mezelf gerationaliseerd. Ik probeerde vooral de voordelen van het thuiswerken in te zien (en die zijn er ook, zeker weten) en waarom we dit doen. Tegelijkertijd merkte ik later dat ik het 100% vanuit huis werken niet zo fijn vind. Werk en privé wordt letterlijk gemengd ’thuis’. Je woont én werkt nu in je huis. Daarnaast was de structuur in mijn dag overhoop gehaald. Zo rolde ik bijvoorbeeld wel eens uit bed, en ging ik gelijk achter mijn laptop voor werk. Ik merkte dat ik mij langzaam minder lekker in mijn vel begon te voelen. Ook mis ik soms de verbinding en interactie met collega’s en was ik soms in het kader van het project waar ik aan werk aan het brainstormen met mezelf, op mijn kamertje thuis. Normaal loop je makkelijk naar iemand toe voor een praatje. Het digitale thuiswerken is toch echt anders dan op kantoor met collega’s om je heen.

Dit gaat echter nog een tijdje duren, dus ik nam mijzelf voor om er het beste van te maken en om ervoor te zorgen om me goed te voelen. 

Tips
Hoe ga ik hier nu mee om? 
*Structuur: mbt het voorbeeld wat ik hierboven gaf over het uit bed rollen en gelijk aan het werk gaan: nu ben ik me ervan bewust geworden dat mijn routine erg belangrijk is. Breng structuur aan in je dag. Het voor mezelf zorgen zoals ik normaal doe, net alsof ik de deur uit ga en een afspraak heb. Alleen is nu de afspraak met jezelf. Douchen en mezelf klaarmaken voor de dag. Heel basic, maar belangrijk. Misschien heb jij nog andere gewoonten in een dag om je goed te voelen. 
*Pauzes: ik neem genoeg pauze. Hoe normaal het ook is om je werktijd achter je scherm te besteden om te werken, het is toch belangrijk om tussendoor pauzes te nemen. Ik worstelde met de gedachte hoeveel uren ik (productief) hoor te werken. Daardoor voelde ik me schuldig als ik even wat anders ging doen. Echter ben ik erachter gekomen dat pauze nemen of even iets anders doen om te ontspannen tussendoor of een collega bellen (met wie je géén afspraak hebt) veel productiever kan zijn dan achter je beeldscherm blijven zitten. Erna kun je ook weer veel beter aan de slag. Neem jij voldoende pauze? 
*Ga één keer per dag naar buiten.Ik probeer (minstens) 1x per dag naar buiten te gaan. Even naar buiten gaan om te wandelen of hardlopen. Een reset, frisse neus halen en om even uit de werk én woonomgeving te zijn. Boodschappen doen tel ik mee als naar buiten gaan. 
*Aandacht. Ik heb aandacht voor mezelf. Juist in de coronatijd ben ik meer aandacht gaan besteden aan reflectie en hoe het eigenlijk met me gaat. Dat is het voordeel van de maatregelen. Je wordt gedwongen om meer stil te staan. Misschien ben je druk, heb je een gezin, heb je vaak veel aandacht voor anderen of andere dingen; het is belangrijk om jezelf niet te vergeten. Heb ook aandacht voor jezelf! Kijk naar wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Het mooie is dat je nu juist meer ruimte krijgt om te kijken wat voor jou werkt. 

Herken jij je in mijn verhaal? En heb je behoefte om eens te praten. Stuur me gerust een berichtje via xpatricia.t@hotmail.com. Ik denk dat het belangrijk is dat we oog hebben voor elkaar. Mocht jij andere handige tips en ervaringen hebben, deel het dan hieronder. 

Zit je echt in de knoop met jezelf / de thuis werksituatie, dan raad ik je aan om met je leidinggevende te praten of bijv. met een coach. Maak het bespreekbaar, dat kan enorm helpen.

Patricia de Vlugt-Tseng